RECENSION
Föreställningen ”Näktergalarna” om Jenny Lind och Kristina Nilsson var rejält underhållande, tänkvärd och späckad med härlig musik.
Det talas mycket om svensk musikexport. Många tror att det började på 1970-talet med Abba och fortsatte med Roxette, Max Martin och Robyn. Färre har koll på att två svenska kvinnor orsakade masshysteri i hela västvärlden med sina sångröster redan på 1800-talet. Jenny Lind (1820-1887) och Kristina Nilsson (1843-1921) byggde varsin enastående karriär och deras respektive livshistorier är av slaget ”verkligheten överträffar dikten”.

Duon DivineOpera med sopranerna Caroline Gentele och Gabriella Lambert Olsson har tillsammans med manusförfattaren Cecilia Sidenbladh skapat ”Näktergalarna” om de båda svenska superstjärnornas liv och gärningar som de framträder med tillsammans med olika symfoniorkestrar runt om i Sverige. På lördagen hade turen kommit till Katrineholm och dess symfoniorkester som hade dragit storpublik till Tallåsaulan.

”Näktergalarna” kan närmast beskrivas som en jukeboxopera. Efter en lite fånig inledning där de båda sångerskorna kommer in som spöken som blir levande, levererar Caroline Gentele och Gabriella Lambert Olsson tillsammans med orkestern en rolig och tidvis allvarlig föreställning med ett subtilt men ständigt närvarande jämställdhetsperspektiv.
LÄS MER